Fornstugan

Byggnaden är en så kallad lågstuga, som består av ett enda rum. Öppen eldstad och bakugn var den värmekälla som fanns. Trägolv finns i halva rummet, kring bakugnen är det stengolv. Rummet saknar innertak, med det byggsättet behövde man inte bygga så höga sidoväggar. Huset är byggt i början av 1800-talet, den kallades då för Elmastugan, efter ägaren orgeltramparen Nils Elm. Denne Elm flyttade stugan 1851 från Dunshults lillgård till Dunsmåla i Urshult, Småland.

map_icon
Karta

1916 flyttade husaren Gustav Alm in i stugan, som då kom att kallas för Almastugan. Alm var en känd och färgstark person, och det var därför självklart, att han kom att efterlämna minnet av sig i stugans namn. Stugan var bebodd till i slutet av 1930-talet.

1946 köptes stugan av Sven Edvin Salje, som lät montera ner den och flytta den till sin fastighet på Hallaberget i Jämshög. Salje inredde där stugan till ett privat hembygdsmuseum, som han visade för besökare.

Efter Saljes bortgång 1998 plockades stugan ner och flyttades till den nuvarande platsen i anslutning till Författarmuseet.