Lovängsgården

Att gården Södra Gillesnäs blev Sven Edvin Saljes förebild för Lovängsfamiljens släktgård är inte särkilt förvånande. När han satt i skolan i Alltidhult och skrev På dessa skuldror, den första romanen om familjen Loväng, behövde han säkert sträcka på benen och få en nypa frisk luft ibland. Ett par hundra meter från skolan kunde han njuta av utsikten över Raslången, där den vackra gården Södra Gillesnäs låg på andra sidan sjön. Här placerade han romanens huvudpersoner och byn Alltidhult blev den ”fattiga Motorpa by”. När sedan Lovängs-romanerna skulle filmas, var naturligtvis inspelningsplatsen given!

Precis som romanens Lovängsgård har förebilden Södra Gillesnäs en flerhundraårig historia med samma ägarsläkt från 1600-talet fram till modern tid. I romanen var det den välbeställde doktor Osbor som köpte gården i slutet av 1930-talet, medan verklighetens Gillesnäs blev Domänverkets egendom 1902. De nuvarande byggnaderna är uppförda på 1830-talet i den då typiska götiska stilen. Salje beskriver den syn som möter Kjell Loväng, när han efter några år i Stockholm återvänder till gården, som börjat fara illa i takt med faderns ökade bekymmer med ekonomi och annat.

Där borta på andra sidan viken, på sluttningen, endast ett stenkast från sjön, ligger nu gården, ligger hans hem. Det stora gula boningshuset med den brutna takstolen är sig så likt … nedanför gårdsplanen och längorna ligger den lilla ängen som idag lyser vit av prästkragar …

map_icon
Karta

Södra Gillesnäs är i privat ägo men kallas allmänt för Lovängsgården.