Om hur landsbygden skildras i litteraturen

Föreläsningar, författarsamtal, diskussion

Söndag den 23 april

Kl. 10 – 15.30
Utvandrarnas hus, Västra Esplanaden 18, Växjö

Medverkande: Litteraturvetare Karl Lindqvist, författarna Tomas Bannerhed och Ida Andersen samt Sigrid Fredriksson, ordförande i Margit Fribergsällskapet.

Bokbord.

Fri entré.

Detaljerat program.

Saljesällskapet och Harry Martinsonsällskapet kommer gemensamt att förbeställa lunchbuffé (pris 100 kr) på en närbelägen restaurang. Anmälan till denna lunch senast den 11 april på e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel. 070 518 67 24.

Arrangörer: DELS, Växjö kommun, Folkuniversitetet, Det fria ordets hus, Kulturparken Småland i samarbete med Saljesällskapet och Margit Fribergsällskapet.

litt org

Årsmötet 2016

Solen strålar från en klarblå försommarhimmel, vilket den enligt ordföranden Gustav Fredriksson brukar göra när Saljesällskapet håller årsmöte. Flaggan hälsar välkommen från flaggstångens gyllene topp, som pryder framsidan av Jämshögs folkhögskola. Inne i foajén finns redan rektor Per Andersson, Bengt och Ing-Marie Bejmar, Gustav Fredriksson, Åke Giselsson, Johnny Karlsson och Ingemar Lönnbom på plats. Från matsalen letar sig bryggkaffets doft ut och ger denna lördagsmorgon en känsla av hemtrevnad. I köket dukas det fram frallor och pålägg. Detta ombesörjer Kristina, Helena och Helga.

   

Sedan kom de, Saljesällskapets medlemmar. De kom från Blekinges alla väderstreck och från Stockholms, Södermanlands, Västra Götalands, Hallands, Småland och Skåne län. Matsalen fylldes av röster och behagligt porslinsklirr. Extra trevligt var det att se Esbjörn och Gert Salje i vimlet. Nya bekantskaper stiftades och gamla återsågs. Bengt Bejmar kontstaterade glatt att detta är årets höjdpunkt! Årsmötet leddes av en van Gustav och med en valberedning som lade fram förslag som föll mötet i smaken gick det smidigt och snabbt. Kassör Per Hansson avtackades och en ny ledamot valdes in, Leif Håkansson från Karlshamn. Välkommen! Det blev således tid till att sträcka på benen, mingla och titta på böcker innan dagens första föreläsare äntrade scenen. Stefan Edman, biolog och författare, inledde med att tala engagerat om fåglar som flyger långt, 200 mil. Det är sannerligen något att förundras över att dessa små och lätta fjäderkroppar navigerar med hjälp av stjärnhimlen och när det är disigt ”kopplar” de över till magnetnavigering för att slutligen använda sig av lokalkännedom. Vi fick lyssna på fågelkvitter och grodläten. Stefan förklarade stressen bakom dessa ljud, stressen över att kanske inte hitta någon att para sig med för att säkerställa den egna artens överlevnad. Sedan talade han om och beskrev det vackra i vårt svenska kulturlandskap, en skönhet som är unik tack vare sin artrikedom. Tänk om man kunde sätta en prislapp på denna skönhet? En prislapp på blåklockan? Hade det varit lättare att skydda och värna våra unika hagar, frambetade av nötkreatur då? Förutom skönheten är detta också vår historia och dess framväxt under århundranden berättar för oss hur tidigare generationer har brukat skog och ängsmark. Naturens specifika struktur med sina hävdgynnade arter är en del av vår identitet.

Under lunchen fick vi möjligheter att prata och lyssna på minnen om möten med Sven Edvin Salje, i egen person eller genom hans texter. Med den goda lunchbuffén i magen satte vi oss åter tillrätta i det halvrunda ljusa rummet som i folkmun kallas för torget. Nu fick vi möta Urban Emanuelsson professor på SLU:s Centrum för mångfald och Maria Petersson, arkitekt, konstnär och musiker. Vi fick för oss berättat om hur skog och betesmark brukats sedan tiden då vi blev bofasta. Vad är det som präglar gamla betesmarker och som signalerar att människor och djur har vistats där? Vad är det för markörer vi ska titta efter, hur ska vi kunna ”läsa” kulturlandskapet?  Med hjälp av pedagogiska och vackra bilder, Marias akvareller och ljuvlig fiolmusikfylldes tid och rum av historiens vingslag. Likt smultron på ett strå trädde Urban på begrepp som svedjebruk, hamlade träd, löväng, surskog, och stubbskottsäng. Det sistnämnda finns att skåda och uppleva på Skånes Naturvårdsförbunds gård i Hörjel. Urban förklarade samband och betydelser mellan människan och djurens direkta eller indirekta spår för kulturlandskapet. Graden av påverkan har varierat över tid och hänger samman med uppodling och det behov man hade av olika resurser från skogen.

Maria spelade vackra visor och när hon frågade vilka som skrivit text och musik fanns det kunniga medlemmar som kunde svara.  Mot slutet av Urbans och Marias program stod vi alla upp och hyllade vår natur genom att tillsammans sjunga Taubes ”Änglamark.” Avslutningen stod Edman och Emanuelsson för tillsammans. Engagerade medlemmar ville veta hur bevarande och produktion kan samverka för att möjliggöra en fortsatt levande landsbygd med fokus på mångfald. Här fanns det många kreativa förslag och vi hade behövt en lördag till på oss… Allt har dock ett slut, också trevliga tillställningar som denna. När medlemmarna lämnar Jämshögs folkhögskola lyser alltjämt solen från klarblå himmel och rektor Per Andersson halar flaggan.

Erika Silfver


 

Saljedagen med årsmöte på Jämshögs folkhögskola var årets första aktivitet. Även detta år var den välbesökt med 130 deltagare. Kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson föreläste på förmiddagen över ämnet "Landsbygdens kvinnor i myt och verklighet". Språkforskaren och författaren Carl-Eric Lundbladh föreläste och svarade på frågor på eftermiddagen om " Blekingska och skånska dialekter". Dagen avslutades med sång av Olofströmsgruppen Shanty five.

Kulturveckan Nässelfrossa i Olofströmsbygden veckan efter midsommar bjöd på flera Saljeevenemang. Fullbokade, liksom tidigare år, var de två visningarna av Olle Montanus målningar på Erikstorp och berättelse om Saljes relation till gården. På Författarmuseet i Jämshög berättade Birger Johnson om Dane Wendts flykt från sin barndom i romanerna "Dessa dina bröder" och "Längs livets stränder". Gustav Fredriksson ledde samtal på Författarmuseet om temat flykt i Saljes författarskap med utgångspunkt från Lovängsserien och romanen "De flyendes eldar".

Saljesällskapet deltog i Bokmässan i Göteborg med monter och föredrag från de litterära sällskapens scen. Under Kulturnatten i Växjö och Bokfestivalen i Kristianstad hade sällskapet bokbord med information och försäljning av böcker.

Det stora intresset för evenemangen under jubileumsåret - Salje 100 år - visar att Sven Edvin Saljes författarskap fortfarande lever. 100-årskalaset den 15 februari har refererats tidigare på hemsidan. De tre föreläsningarna på Olofströms bibliotek av Karl Erik Olsson, Karl Lindqvist och Margareta Skantze hade vardera cirka 50 åhörare. Kulturveckan Nässelfrossas Saljeprogram hade över 300 besökare. Under sommaren var det, liksom under flera tidigare år, välbesökta visningar av Saljefilmerna på Lovängsgården.

Seminariet Jorden vi ärvde i Nebbeboda skola var en jubileumsgåva från Harry Martinson-Sällskapet. Om detta kan man läsa mera genom att klicka HÄR.

Finalen på jubileumsåret var Gränsteaterns fem fullsatta föreställningar i Olofströms Folkets Hus av en dramatisering av Saljes roman Vingslag i natten.

Vingslag1

Vingslag2 Vingslag3

Som present till "Salje 100 år" arrangerar Harry Martinson-sällskapet den 12 oktober Nebbeboda akademi på temat "Jorden vi ärvde: Markernas brukande i svensk litteratur".

För mera information och anmälan, se bifogat program!

Inför en fullsatt aula i folkhögskolan firades Sven Edvin Saljes födelse i Jämshög för precis hundra år sedan. Det digra festprogrammet inleddes med Saljesällskapets förste ordförande Claes Elmstedts minnen av Salje. Därefter gavs en resumé av författarens liv fram till hans litterära genombrott genom en rad intressanta brev och dokument. Sven Edvins båda söner, Gert och Esbjörn Salje, samtalade med Saljesällskapets nuvarande ordförande Gustav Fredriksson och gav sin bild av fadern/författaren. TV-producenten Bengt Roslund berättade mycket personligt och engagerat om sitt samarbete med Salje.

Musikaliska hyllningar framfördes av Ingrid Karlsson och Åke Giselsson. Saljefilmerna uppmärksammades naturligtvis också, liksom Saljes gedigna insatser som föreläsare och den avgörande roll han spelat för tillkomsten av Jämshögs folkhögskola. Ett smakprov ur dramatiseringen av Saljes roman Vingslag i natten, som kommer att ha premiär i höst, gavs av Claes-Göran Olsson och Nina Olsson.
Och självklart blev det kaffe och tårta på detta minnesvärda kalas som inledde Saljesällskapets omfattande jubileumsprogram!

Saljedag

För 100 år sedan föddes Sven Edvin Salje. På hans födelsedag den 15 februari blir det en minneshögtid på folkhögskolan i Jämshög. Då kommer flera personer att berätta om sina möten med Salje.

Under mars till april arrangeras på Olofströms bibliotek tre litterära kvällar med teman från Saljes författarskap. Kulturveckan Nässelfrossa, veckan efter midsommar, på temat Ordrikedom genom sekler, kommer att innehålla flera program om Sven Edvin Salje och Jämshögsbygdens övriga författare.

Programmet för Saljeåret 2014 har skickats till medlemmarna i Saljesällskapet och finns även på bibliotek i Blekinge och närliggande kommuner.

Temat för Olofströms kulturvecka Nässelfrossa 2014 är "Ordrikedom genom sekler". Ett tema med litterär inriktning som lämpar sig väl för initiativtagarna till kulturveckan - Harry Martinson- och Saljesällskapen - att presentera de två författarna och sällskapens verksamhet.

Vi kan tolka valet av temat "Ordrikedom genom sekler" som inspirerat av Sven Edvin Saljes bok "Med de våra genom sekler" (1963). Boken är en krönika över Blekinges historia och med särskild anknytning till västra Blekinge. 2014 är det dessutom 100 år sedan Sven Edvin Salje föddes.